https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/dnJvdXdlbnZhbmhvb3Atbmw%3D/64f9a2436ca62/mf16959_1_20230907_121323.jpgMF16959

Terug

De tunnel

Irene Blom is bestuurder bij De Hoop en werkte daarnaast tot voor kort met cliënten. Ze geeft een inkijkje in haar dagelijks leven.

Ik zit aan m’n bureau en staar naar het beeldje dat ik ooit kreeg van een cliënte. Tijdens een pittige traumabehandeling besloot Marleen op vakantie te gaan naar Sarajevo. Bij terugkomst gaf ze mij een beeldje van de ‘Tunnel van Hoop’. Zij had deze tunnel bezocht en was er zeer door geraakt. De tunnel is in 1993 gegraven door het Bosnische leger. De ingang van de tunnel lag in de belegerde wijk Dobrinja. Het einde kwam uit in het "vrije" gebied in de kelder van een huis. Van daaruit kon men Centraal Bosnië bereiken. Dit was de enige mogelijkheid om de stad te ontvluchten. De tunnel heeft vele levens gered.

Marleen was die zomer meermaals door de tunnel gelopen. Ze had daar ook een filmopname van gemaakt. Het gaan door die tunnel trof haar als een symbool van haar behandelproces. Als therapeut bracht ik haar door een smalle, duistere tunnel, met aan het eind een lichtpuntje, Hoop. We hadden het vaak over die Hoop samen; dat was belangrijk voor haar.

'Het was de Hoop van God, evenzeer een geschenk als Geloof en Liefde. Geen hoop die een mens maakt, maar Hoop die God geeft.'

Als ik in mijn boeken over psychologie zoek naar het brengen van hoop, dan krijg ik al snel de suggestie om mijn cliënt mee te nemen naar haalbare doelen. Haalbare doelen brengen namelijk hoop. Als ik me voorneem om vandaag pannenkoeken te bakken, dan weet ik vrij zeker dat ik kan hopen op een blij gezin vanavond aan tafel. Dat is een vorm van hoop, die ik kan creëren. Maar de Hoop waar Marleen mee leefde had niets te maken met maakbare doelen. Het was de Hoop van God, evenzeer een geschenk als Geloof en Liefde. Geen hoop die een mens maakt, maar Hoop die God geeft. Geen menselijk recept, maar een geschenk van buiten. Marleen had een kostbaar goed ontdekt: wie zich toevertrouwt aan God, wie met Hem haar hart deelt, ontvangt Zijn geschenk: Hoop. Hoop, terwijl de weg die je gaat moeilijk is. Wat een enorme hulp is dit geweest voor haar (behandeltraject)! En ik mocht me mee op die weg daarover verwonderen.

Gebedspunten

In gebed voor elkaar

Samen bidden we voor mensen bij De Hoop en vrouwen uit onze community. Wil je een gebedspunt met ons delen? Mail naar info@vrouwenvanhoop.nl.

Bid voor alle andere tieners en vrouwen met anorexia. Bid dat ze de stap zetten naar professionele hulp en mogen werken aan hun herstel.

Een jonge cliënte leeft in een onveilige thuissituatie bij haar ouders. Bid dat ze woonruimte voor haarzelf vindt.

Een jonge vrouw heeft woonruimte gevonden na haar behandeling. Dank mee! Wel moet ze nog heel erg wennen. Bid dat het snel als haar nieuwe thuis voelt.

Bid voor de cliënten voor wie de decembermaand zwaar valt. Veel relaties met familie en vrienden staan onder druk, waardoor het voor sommigen een allesbehalve gezellige maand is.

Dank mee dat Anieke en Marjan vrijmoedigheid hadden om hun verhaal te delen. Bid mee voor verder herstel van Anieke.