https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/dnJvdXdlbnZhbmhvb3Atbmw%3D/647885d213af8/mf21057.jpgMF21057

Terug

Elfrieda: "Het is zo'n opluchting dat iemand mij echt ziet"

“Dit is een veilige plek.” Twee keer per week komt Elfrieda (70) bij leerwerkbedrijf De Hoop Maatwerk. Enthousiast toont ze de kleurrijke rok die ze maakt van tweedehands stropdassen. “Hier kan ik iets doen met mijn creativiteit en ben ik onder de mensen. Anders word ik heel eenzaam.”

“Zonder dagbesteding voel ik me nutteloos. Wat moet ik thuis?” Elfrieda is een actieve vrouw. Ze werkt jarenlang als juf in het basisonderwijs tot ze last krijg van glaucoom, een ernstige oogaandoening. Plotseling moet ze stoppen met het werk waar ze zo van houdt. “Toen kwam ik in die mallemolen. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit.” Ze verliest zicht in haar rechteroog. Ook haar linkeroog gaat achteruit, waardoor ze nu nauwelijks iets kan zien. “Het is heel pittig. Ik moest alles opnieuw leren. Bijvoorbeeld koken, naaien en ik moest leren lopen met een stok.” Wat haar situatie extra ingewikkeld maakt is dat haar man autisme heeft. “Onze sporen lopen niet gelijk. Hij kan niet invoelen hoe het voor mij is. Soms ben ik ontzettend verdrietig en voel ik me daar alleen in staan.” Al blijft haar situatie moeilijk, het helpt Elfrieda dat ze sinds afgelopen zomer bij Maatwerk terecht kan. “De sfeer is ontspannen. Je kunt doen wat bij je past en de begeleiders behandelen iedereen gelijkwaardig. Ze hebben oog en oor voor mijn situatie. Het is zo’n opluchting dat iemand mij echt ziet.” 

Gegeven door de Vader

Maatwerk heeft een christelijke identiteit, maar iedereen is er welkom, christen of niet. Elfrieda: “Ik vecht mijn verdriet met de Heer uit. Als ik bij Hem mijn hart lucht, voel ik rust in mijn lichaam. De stress vermindert. Daarom vind ik het zo fijn dat we bij Maatwerk altijd beginnen met Bijbellezen en dat we met elkaar praten over het geloof. Het is niet verplicht, het wordt je niet opgelegd. Als je vragen hebt, is er altijd iemand die erover kan vertellen. Hoe mooi is het als iemand die zoekende is zich gaat verdiepen in het geloof en uiteindelijk heel zijn leven verandert! Zulke dingen hebben eeuwigheidswaarde. Uiteindelijk is alles ons gegeven door de Vader. De boterham op mijn bord, maar ook ikzelf ben helemaal van Hem. In alle dingen probeer ik Gods grootheid en goedheid te zien.”

Aan de slag met oude stropdassen

De projecten waar ze met veel plezier aan werkt, bedenkt Elfrieda zelf. Sinds kort maakt ze kleurrijke kussens, tassen en een rok van oude stropdassen. Ze gebruikt hiervoor speciale naalden met een open bovenkant, al vindt ze de term ‘blinde naalden’ verschrikkelijk confronterend. Ze krijgt bij haar projecten ook hulp van de begeleiding en de andere bezoekers. “Het is echt een leuke groep. Ik reis bijvoorbeeld samen met Piet heen en terug.” Ze grinnikt. “Dan zingt hij ‘Follow the leader!’ en loop ik achter hem aan naar buiten. Aan het eind van de dag kruipt Piet ook altijd over de grond om alle naalden op te rapen die ik heb laten vallen. Echt lief.” 

Wees van betekenis voor vrouwen zoals Elfrieda. Word nu Vrouw van Hoop of doe mee met onze activiteiten!

Activiteiten  Ik word Vrouw van Hoop

Gebedspunten

In gebed voor elkaar

Samen bidden we voor mensen bij De Hoop en vrouwen uit onze community. Wil je een gebedspunt met ons delen? Mail naar info@vrouwenvanhoop.nl.

Bid voor alle andere tieners en vrouwen met anorexia. Bid dat ze de stap zetten naar professionele hulp en mogen werken aan hun herstel.

Een jonge cliënte leeft in een onveilige thuissituatie bij haar ouders. Bid dat ze woonruimte voor haarzelf vindt.

Een jonge vrouw heeft woonruimte gevonden na haar behandeling. Dank mee! Wel moet ze nog heel erg wennen. Bid dat het snel als haar nieuwe thuis voelt.

Elfrieda deelde haar verhaal. Haar zicht gaat achteruit en ze wordt hieraan geopereerd. De kans dat ze helemaal blind wordt is groot. Ze schrijft: “Dit is mijn nachtmerrie. Ik voel me heel klein.” Bid je mee dat het zicht van Elfrieda niet achteruit gaat?

Dank mee dat Anieke en Marjan vrijmoedigheid hadden om hun verhaal te delen. Bid mee voor verder herstel van Anieke.