https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/dnJvdXdlbnZhbmhvb3Atbmw%3D/6486e6618f888/_20230612_113321.jpgMF162613

Terug

Veerkracht

Wat zag ik altijd op tegen die vrijdagen. In de tijd dat ik nog therapie had in de kliniek was de vrijdag exposure-dag. Exposure is een bekende term binnen de GGZ en betekent letterlijk: blootstelling. Wanneer je veel last hebt van angst of paniek, kan blootstelling aan waar je bang voor bent ervoor zorgen dat je de angst beter kunt verdragen. Reken maar dat wie dit woord kent het met mij eens is: exposure is niet leuk! Terwijl ik deze woorden opschrijf krijg ik er weer de bibbers van…

Dat ik hieraan moet denken komt door een nieuw medicijn dat ik binnenkort ga gebruiken tegen de reuma. Daarvoor moet ik mijzelf spuiten en dat voelt wat onnatuurlijk; mezelf bewust pijn gaan doen. Toch ben ik super gemotiveerd, want als het helpt; dan niets liever dan dat! Dat is mijn doel.

Motivatie

Het afkomen van angst werkt eigenlijk op dezelfde manier en vraagt dezelfde motivatie: eerst je angst aangaan, want uiteindelijk is dat de manier om jezelf er vanaf te helpen. Dat is moeilijk! Een prikje is maar een prikje. Maar bij zo’n oefening komt zoveel meer kijken. Een draaikolk aan angst en gedachten. Alles in je lijf schreeuwt: niet doen. Toch ga je het aan. En op papier staat je doel, maar middenin de situatie is dat even niet zo concreet meer. Bovendien, een prikje geeft gelijk resultaat, maar exposure helemaal niet. Dat vraagt om heel veel oefenen.

Positieve verslaving

Ik heb zoveel respect voor iedereen die nu in zo’n traject zit! Maar ook als je jouw therapie hebt afgerond, is je angst nooit echt afgerond. Net als een chronische ziekte waarbij je moet blijven spuiten om de controle te houden, moet je blijven oefenen door exposure. Je moet steeds jezelf weer aanmoedigen en je angst opzoeken. Dat is je tool om die leugens in je hoofd onschadelijk te maken.

Stom en helemaal niet leuk. Maar het is zo enorm helpend.  Er komt een moment dat je verbaasd terugkijkt en realiseert hoe ver je eigenlijk bent. Dat die confrontaties niet meer zo zwaar zijn als in het begin. Het gaan dan soms bijna vanzelf. Dan verschuift angst naar de achtergrond en komt plezier ervoor terug. Dan merk je: die olievlek van angst kan ook andersom werken! De vrijheid breidt zich steeds meer uit. Dat werkt nog eens motiverend! Een positieve verslaving; je leven weer terug krijgen.

Bloei

Onlangs kreeg ik hierover een bemoedigende reactie van een client van De Hoop. Ze had het Knipoogje ‘Bloei’ gelezen in wachtkamer. Dit Knipoogje heeft ze uitgeknipt en in haar keuken opgehangen. Het helpt haar om steeds weer te lezen dat ze een keuze heeft in wat ze aandacht geeft. Voor de korte termijn kan dit een pittige keuze zijn, maar voor de lange termijn is het bloei!

Als je weet dat het helpt; wat heeft een mens dan eigenlijk verrassend veel veerkracht!

Joukje

Ps. Joukje schrijft gedichtjes. Je kunt ze lezen op: https://www.knipooggjes.nl/. Nog een leuk nieuwtje; in het najaar worden mijn Knipooggjes uitgegeven. Daarvoor ben ik al druk bezig om een mooie selectie te maken. Heb je een favoriet welke er sowieso in moet komen te staan? Ik hoor het graag.

Gebedspunten

In gebed voor elkaar

Samen bidden we voor mensen bij De Hoop en vrouwen uit onze community. Wil je een gebedspunt met ons delen? Mail naar info@vrouwenvanhoop.nl.

Graag gebed voor de bewoners van Huizen van Hoop. De bewoners leven in een gemeenschap met elkaar, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Bid mee voor harmonie en verdraagzaamheid in de woonsituatie.

Een jonge cliënte leeft in een onveilige thuissituatie bij haar ouders. Bid dat ze woonruimte voor haarzelf vindt.

Bid mee voor rust in het hoofd van een vrouwelijke cliënt. Het is momenteel erg chaotisch in haar leven. Bid voor rust en vrede.


Dank mee dat Anieke en Marjan vrijmoedigheid hadden om hun verhaal te delen. Bid mee voor verder herstel van Anieke.